Just i denna stund är jag fortfarande i Sverige.
Pratade just med min farmor på telefon, hon är onekligen gammal, 89-år och still going strong!

Vilket fall, hon frågade mig hur det kändes att vara hemma?

Jag svarade henne – ”vadå hemma?”
Farmor – ”Ja, det måste ju vara skönt att äntligen få komma hem till Sverige igen”.

Ironin med detta är att idag är det 3 dagar sedan terroristattacken i Stockholm hände. Inte bara det, jag gick omkring i just de områdena dagen innan attentatet med mina vänner mitt på dagen.
Så det är med blandade känslor jag är hemma onekligen. Vi ska inte fortsätta denna negativa spiral, inte fokuserar för mycket på det som hänt, mina tankar går ut till de drabbade och håller nu tummarna för ett enat Sverige där vi inte låter ”dem” segra!

Med det sagt, hemma känns inte riktigt som hemma. Det känns mer som jag är på besök, har funnit mig i att kanske spendera runt 1 månad utspritt om året i Sverige. Taiwan är mitt hem, hela Asien är väl någonstans mitt andra hem då det är förhållandevis enkelt att emigrera till ett annat land här borta. Ser mig själv inte flytta hem till ens Europa på ett bra tag.

Som jag sa till min farmor, jag är boende i Asien, Asien är mitt hem, framförallt är det en sådan otroligt stor marknad som man inte vill lämna. Varje dag är en ny dag för mig …

Sverige för mig är som ett ekorrhjul.
Det finns inget ödmjukt vis att säga detta på, men i Sverige är vi väl nu runt 9,5 miljoner invånare?
Välfärd på topp, fungerande skolsystem, ingen är egentligen RIKTIGT fattig etc etc … inte så mycket egentliga problem. Väldigt behagligt land där man blir väl omhändertagen.

Vi behöver inte dysfunkonalitet för att fungera, men man hamnar någonstans i en trygghetsbubbla. Du blir framförallt bekväm, jag blir, det vet jag!
Man går till jobbet, hänger på gymmet, äter den där salladen, snackar fotboll, dejtar den där tjejen och så fortsätter det, runt och runt och runt.

Man fastnar snabbt i de där rutinerna och tror sig veta allt om världen bara för att man lyckas tjäna ihop dom där små slantarna för en vecka charter eller två, man är välrest!

Kan vi i Sverige, men även i Europa släppa lite på hybrisen, tack?

varför är Asien bättre?

Det är svårt att svara för hela Asien, men vi kan väl rama in oss på Sydostasien (Googla om ni inte vet). Sydostasien är en enorm kulturkrock helt enkelt. Inget vi varken förstår eller ens vill oss förstå till en början eller kan för den delen …

Har du varit iväg med Ving? Apollo? eller Fritidsresor till diverse länder där borta? Grattis, du är fortfarande en blåögd turist som endast ser det fina. Livet är inte bara cocktails och kyckling med cashewnötter i Thailand.
De som tror att de bara kan komma hit bort, ställa krav och tro – ”såhär fungerar det i Sverige” … ni skulle bara veta, haha!

Så nu ska jag försöka förklara detta. Kulturkrocken är så pass stor och ofrånkomlig så du måste röra dig utanför din ”comfortzone”. Sydostasien har även en hunger, en hunger som framförallt inte alls finns i samma bredd i Europa eller Skandinavien.
Dessa 2 punkter skapar framförallt en puls och ett tempo, en kombination som gör att allting går i ljushastighet. Saker och ting händer över ett ”coinflip”, det handlar om att anpassa sig snabbt och sedan bara rent och skärt utföra.

Utför du inte så går du miste om en möjlighet, en möjlighet som kunde varit värd en relation kanske? Som sedan lett vidare till en ännu viktigare relation? Som sedan lett vidare till din första miljonaffär eller vad du än finner viktigt i ditt liv.

Jag säger inte att detta är för alla eller att något är bättre eller sämre. Men det folk tror är USA idag var USA för väldans massa år sedan. Den där amerikanska drömmen går inte i uppfyllelse där borta längre, dina drömmar går i uppfyllelse i Asien.

Så farmor … varför skulle jag vilja lämna drömmarnas världsdel för det svenska ekorrhjulet?

Från Shanghai till Stockholm.

Jag resta därifrån framförallt för att flyget vart något billigare, men även så jag skulle kunna jobba samtidigt, spola in fler avsnitt och få mer insikter i Kina.

Det gick fanatiskt och alla de som svarat – ”ja” kunde ställa upp nu när jag var i Shanghai. Så ni har en otrolig massa insiktsfulla avsnitt från Kina att se fram emot.

Shanghai är otrolig stad, varje gång jag är där, vilket varit 4 gånger senaste halvåret så känns det som det förändrat sig något … vilket säkert staden gör med.
Framförallt, varje gång träffar jag otroliga människor. Jag har börjat inse mer och mer nu skönheten med Shanghai, men kanske framförallt Kina som land.
Det är en otrolig lockelse numera efter senaste besöket, jag känner att Kina är som den där ”andra flickvännen”.
Jag älskar ju Taiwan, men känner snart att jag kommer ge vika för lockelsen (möjligheterna).

 

Jag tänkte bara avrunda inlägget med en gladnyhet.

Framförallt för mig, men även någonstans för er! Jag har lyckats få min första sponsor!

Podcasten har givetvis ett vinstsyfte, där jag åtminstone ska kunna gå breakeven. Just nu blöder jag pengar, något som framförallt märks av ju mer tiden går. Det är en stress då detta drivs som ett bolag. Det jag gör är skalbart någonstans, men det handlar om att man måste vara tålmodig, dra åt svångremmen och verkligen tänka till ibland.

Men i alla fall! Företaget heter Global Village och kommer numera finnas med som sponsor ett tag framöver, otroligt kul!

Om ni har något ni framförallt skulle vilja fråga mig eller skriva om så är ni givetvis välkomna att kontakta mig.
Maila eller skriv på Twitter!

Simon Hansen

Simon Hansen

Det är jag det. Framförallt så driver jag denna podd!
Jag bor i Taipei, Taiwan och varvar mitt engagemang med Big in Asia och kinesiska studier.
Utöver så gillar jag givetvis att resa och det kommer väldigt naturligt med podden.
Simon Hansen

Latest posts by Simon Hansen (see all)