I mitt ”fjärde-inlägget” så skrev jag att jag skulle göra en ”post” om distribution kontra agentverksamhet till samma helg.  

Detta har ju tyvärr inte hänt men kommer upp nu! Det ska bli bättring, men har haft lite att stå i konstigt nog.

I skrivandets stund så sitter jag samtidigt och scrollar biljetter till Hong Kong. Jag ska nämligen till Hong Kong nu på söndag, och yes, det är dags för intervjuer från Hong Kong. Har fått ihop en väldigt fin skara människor med otroligt intressanta bakgrunder.
Jag är verkligen EXCITED!

Nu har ni chansen här att ge inputs. Är det något specifikt ni skulle vilja veta? Höra? Litet som smått går bra!
Min mail: Simon@biginasiapodcast.com och Twitter: @biginasiapodden

Bara att höra av sig!

OK, så nedanför har jag försökt göra det så tydligt som möjligt. Jag har framförallt kategoriserat det i fyra huvudpunkter. Detta är väl hur jag ser det, men visst jag är inte mer än människa, så det kanske är något ni inte håller med om.
Skriv gärna en kommentar i såna fall så öppnar vi upp för diskussion J

1.    Ägande av varor

Agenter:

Agenter tar inte ägande av varor. Deras roll ageras som leverantörsrepresentant på den utländskamarknaden, samt denna leverantör kan både vara tillverkare och tjänsteleverantör.

Distributörer:

Distributörer köper varor och säljer dem till lokala återförsäljare eller konsumenter. De kan också sälja till andra grossister, som sedan säljer till återförsäljare och andra slutanvändare. Med denna försäljningsroll tillhandahåller de i generel support och after-sales-tjänster.

2.    Intäktsmodell

Agenter:

Agenten betalas av leverantören (exportören) genom en provision på det genererade försäljningsvärdet. Exportören lägger normaltvis 100 tillit och prissätter den lokala marknaden med hjälp av agenten.

Distributörer:

Distributörer lägger till en marginal ovanpå produktens priser och dessa avgifter är generellt högre än agentavgifter. Denna marginal påverkar direkt hur du prisar in produkternas priser. Leverantörer måste ofta räkna med distributörsmarginalen för att minska risken för att priset till slutanvändaren är för högt.

3.    Den lokala verksamhetsstyrningen

Agenter:

Kundernas order kommer till exportören via agenten, men kommer då att leverera, fakturera och samla in betalningar direkt från kunderna. Agenternas verksamhetsstyrning är främst försäljningsverksamhet och försäljningens-utveckling.

Distributörer:

Distributörer tar hand om lagret – de har lager på den lokala marknaden vilket minskar orderledtid. De hjälper till med att genomföra marknadsföringen för produkten på den tilltänkta marknaden. De tillhandahåller back-up tjänster till kunder. Generellt bär de på mer risker på marknaden och tillhandahåller fler tjänster än agenter, vilket är varför avgifterna är allmänt högre än agenternas avgifter.

4.    Produktförsäljning och risker

Agenter:

Agenter har vanligtvis mindre produktsortiment än distributörer eftersom de är en-mannaföretag eller mindre bolag. Det är inte nödvändigtvis dåligt, det innebär mer att de kan ge mer fokus på dina produkter.
Man har också större kontroll över deras säljteknik och kan lätt träna dem för att sälja dina produkter bättre.

Distributörer:

De flesta distributörer representerar och säljer flera produkter. Det är därför svårare att identifiera distributörer med 100% produktsortiment, detta kan skapa konkurrens och inte synergier. Eftersom de har andra produktsortiment kan distributörernas uppmärksamhet distraheras från din produkt. Dessutom kan man inte enkelt styra deras säljkår och säljare.

Sammanfattningsvis:

Agentavtal är typiska för försäljning på hög nivå där agenter anlitas av kunder för att förhandla om priser, representera dem på den lokala marknaden, sätta villkoren för försäljning eller bud åt deras vägnar.

Distributörsavtal används ofta i relativt låga försäljningskontrakt som försäljning av mjukvara, köksmaskiner eller kosmetika. Distributören är normalt ett stort företag, som Mary Kay eller Samsung, vilket ger återförsäljare rätten att sälja produkterna i sina egna butiker eller till sina egna kunder. Dessa återförsäljare är i huvudsak oberoende entreprenörer och inte officiella representanter för distributören, även om de måste agera i enlighet med distributörens riktlinjer.

Det finns lika många fördelar som nackdelar egentligen oberoende på om man jobbar med agenter eller distributörer. I slutändan handlar det om du gjort din research och verkligen förstått din marknad. Detta kommer i slutändan hjälpa dig vilken typ av eventuell väg du kan/kommer att gå.

LYCKA TILL!

Simon Hansen

Simon Hansen

Det är jag det. Framförallt så driver jag denna podd!
Jag bor i Taipei, Taiwan och varvar mitt engagemang med Big in Asia och kinesiska studier.
Utöver så gillar jag givetvis att resa och det kommer väldigt naturligt med podden.
Simon Hansen

Latest posts by Simon Hansen (see all)